Geen bijtelling voor een pick-up met koppelschotel?
Steeds vaker krijgen wij de vraag: Wanneer ik mijn auto ombouw naar een fifthweel of BE-trekker, hoef ik dan geen bijtelling te betalen? Dit lijkt een makkelijke vraag… maar het antwoord blijkt lastiger.
In deze blog vertellen we je er meer over, ook kun je onze whitepaper aanvragen. Samen met een fiscalist hebben we de belangrijkste bevindingen op papier gezet.
Veelal horen we dat auto’s met een koppelschotel of andere koppeling in de laadbak (BE-trekker) 0% bijtelling hebben.
Wanneer je de belastingdienst belt krijg je geen eenduidig antwoord. Uiteindelijk is het zo dat over alles wat je zakelijk aanschaft, en waar je privé gebruik van maakt, een vorm van belasting betaald moet worden. Voor loon is dit loonbelasting en voor een auto, fiets of motor is dit bijtelling. Voor al deze voertuigen geldt een andere regeling, voor een (bedrijfs) auto met een uitstoot van meer dan 0 gram CO2 per kilometer is de bijtelling op dit moment 22% over de cataloguswaarde.
Feit of Fabel?
Veelal horen we dat auto’s met een koppelschotel of andere koppeling in de laadbak (BE-trekker) 0% bijtelling hebben. Dit is helaas een fabel. Sterker, de 0% bijtellingscategorie bestaat niet eens meer. Wel zou het kunnen zijn dat bijtelling niet van toepassing is, dit is bijvoorbeeld het geval bij een bedrijfsbus welke absoluut niet geschikt is om privé te gebruiken. Dat kan zijn om dat deze maar 1 stoel heeft of dusdanig is omgebouwd dat privé gebruik absoluut niet lonend is.
De regel die veel ondernemers en accountants hanteren, wanneer zij een RAM 1500 als BE-trekker rijden, is deze bijtellen alsof het een vrachtauto is. De bijtelling gaat dan over de werkelijke kosten en de werkelijk gereden privé kilometers. Om te toetsen of dit ook echt van toepassing is, adviseren wij altijd met je accountant en de belastinginspecteur te overleggen. Wanneer het gaat om bijtelling, kun je dit beter vooraf goed uitzoeken, dan achteraf een naheffing af te wachten.
Bijtelling voor een eenmanszaak of VOF
Voor ondernemers met een eenmanszaak, VOF of maatschap geldt dat de bijtelling nooit hoger is dan werkelijke autokosten. De werkelijke kosten bestaan onder andere uit: afschrijving, wegenbelasting, verzekeringspremie en brandstof. Een koppelschotel heeft dan dus feitelijk geen toegevoegde waarde voor de bijtelling. Wel kan deze natuurlijk nuttig zijn bij het trekken van een fifth wheeler.
Wil je meer weten?
We hebben samen met een fiscaal jurist de meest voorkomende regels en aannames over een BE-trekker getoetst. Wil je onze whitepaper hierover ontvangen? Hier download je meteen de whitepaper; “Auto met koppelschotel – de bijtellingsuitzondering”.