Waar moet je op letten bij het kopen van een gebruikte RAM?

Een RAM is een fantastische pick-up, waar je ook als gebruikte auto veel plezier van kunt hebben! In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kop van een gebruikte RAM. Uiteraard is het altijd mogelijk om een aankoopkeuring bij ons uit te laten voeren, om helemaal zeker te zijn van je aankoop.

Kilometerstand en historie

Allereerst is het belangrijk om op de kilometerstand te letten, meer kilometers betekent meestal ook meer te verwachten onderhoud. Daar gaan we later verder op in. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om zeker te weten dat de kilometerstand juist is. Een nieuw in Nederland ingevoerde RAM kun je checken bij de RDW. Deze geeft een oordeel over de kilometerstand.

Vraag bij een later uit Amerika of Canada geïmporteerde RAM (of andere Amerikaanse auto) altijd naar het CarFax voertuigrapport. Op basis van het chassisnummer kun je deze zelf ook opvragen via CarFax. CarFax houdt bij of een auto schade heeft gehad en omvat vaak veel informatie over de historie in Noord-Amerika. Ook komt er steeds meer informatie in te staan vanuit Europese databases. Bij een aankoopkeuring van een RAM verzorgen wij dit rapport ter waarde van €14,99.

Voorkomende problemen

Afhankelijk van de kilometerstand kan je nieuwe gebruikte RAM last hebben van diverse problemen. Een goed onderhouden auto heeft hier echter minimaal last van.

Spruitstukken RAM 1500

De spruitstukken van de 5.7L V8 willen door het warm en koud worden wel kromtrekken. Hierdoor breken 1 of meerdere tapeinden af. Deze reparatie kan elke RAM specialist snel en vakkundig uitvoeren. Hierbij wordt het spruitstuk gevlakt, de gebroken tapeinden verwijderd en vervangen. Daarnaast wordt er een nieuwe pakking gemonteerd. Tot slot wordt het spruitstuk weer terug geplaatst. Wanneer je RAM hier last van heeft hoor je, met name bij koude motor, een soort “poffend” geluid van lucht die ontsnapt langs het spruitstuk. Dit heeft geen invloed op de levensduur van de motor en is goed te verhelpen.

Pitting in LPG tank RAM 1500

De meeste RAM 1500’s rijden op LPG. Het grootste deel van deze auto’s is voorzien van een LPG onderbouw tank. Dat is natuurlijk hartstikke mooi voor het verbruik en de vaste kosten. Bij aanschaf van een gebruikte RAM doe je er goed aan de onderbouw tank goed te inspecteren. Wanneer deze pitting vertoont is het namelijk afkeur voor de APK en moet er een nieuwe tank gemonteerd worden. De kosten hiervan zitten al snel tussen de €800 – €1.200 voor de reparatie. Wanneer de roest weg te krijgen is met schuurpapier is het goedkeur voor de APK. Let hier goed op bij het aanschaffen van een gebruikte RAM.

Geen correct werkende verlichting

Een ander belangrijk APK afkeur punt van gebruikte RAM is de verlichting. De huidige modellen hebben veelal LED verlichting en af-fabriek een mistlamp achter. Voorheen zijn er veel modellen geleverd zonder goedwerkend mistachterlicht en met oranje stadslichten voor. Let hier op! De correcte ombouw kan soms wel €900,- excl. BTW kosten. Alle auto’s in Nederland moeten een mistachterlicht hebben en witte stadslichten (in plaats van oranje).

Achterstallig onderhoud

Een andere belangrijke kostenpost kan achterstallig onderhoud zijn. Wanneer de RAMs goed onderhouden zijn hoef je geen gekke zaken te verwachten. Wanneer onderhoud niet regelmatig is uitgevoerd, minimaal elke 15.000 kilometer voor de 5.7L V8, kan er gevolgschade optreden. Dit komt naar voren in vroegtijdige slijtage van de nokkenassen en de klepstoters. Ander belangrijk, en potentieel kostbaar, onderhoud zijn bijvoorbeeld de bougies, dat zijn 16 stuks welke elke 100.000 kilometer aan vervanging toe zijn. Banden gaan zo’n 40.000 tot 70.000 kilometer mee, afhankelijk van het merk een type band. Dit hoort bij het reguliere onderhoud en is gemakkelijk te bekijken bij het aanschaffen van een gebruikte RAM.

Wil je alle zekerheid?

Kies dan voor een van onze gebruikte RAMs! Wij weten waar we op moeten bij het inkopen of inruilen van een gebruikte RAM. Daarnaast leveren we al onze auto’s, zowel de RAMs als andere modellen, met een uitgebreide BOVAG garantie dekking en een 40 punten check. Daarbij wordt al het onderhoud wat nodig is voor aflevering uitgevoerd, hebben de banden een goed profiel en zorgen we voor een volle LPG tank! Wij rekenen geen extra kosten voor deze zeer complete levering.

Financiering gebruikte RAM / leasing

Ook een gebruikte RAM kun je financieren, de meest gekozen lease vorm hiervoor is Financial lease. Je bent dan direct eigenaar van de auto, de leasetermijn is tussen de 12 en 72 maanden. Je kunt kiezen voor een slotsom (te voldoen aan het einde van de looptijd) en een aanbetaling (te voldoen aan de start van het contract) om de maandelijkse termijn naar beneden te brengen. Bij deze leasevorm betaal je de BTW aan. Een inruilauto kun je ook gebruiken als aanbetaling. De BTW wordt bij financial lease altijd aan betaald. Bij al onze auto’s kun je snel en gemakkelijk een financial lease voorstel berekenen en aanvragen.