BPM op grijs kentekens? Hoe komt het met pick-ups?

Afgelopen Prinsjedag, september 2022, heeft de overheid de nieuwe belastingplannen voor de Automotive gedeeld. Hierin kwamen ook de grijs kentekens aan bod. Al lange tijd hangt boven de markt dat deze ook voor ondernemers BPM plichtig worden. In welke vorm dit gaat plaats vinden is nog niet zeker, maar dat er iets aan BPM voor pick-ups moet worden afgerekend is wel duidelijk. In deze blog leggen we uit wat er tot nu toe bekent is en hoe dit vorm gaat krijgen.

Rij van pick-ups voor het pand van Jaarsma.

BPM in 3 stappen toevoegen

Twee jaar geleden, 2021, was het plan om vanaf 1 januari 2024 de BPM op grijs kenteken auto’s in 3 stappen toe te voegen. Nu wordt er reeds een BPM bedrag berekent, dit is 37.7% van de catalogusprijs minus een heffingskorting van €1283 voor benzine en LPG (voor diesels een plus van €273). Het BPM bedrag wat nu berekent wordt is met name van belang voor de cataloguswaarde, of wanneer je een grijs kenteken als niet-ondernemer zou willen aanschaffen. Dit bedrag zou initieel in 3 stappen, vanaf 2024, worden toegevoegd.

Daarmee worden de Amerikaanse pick-ups, zoals we ze kennen, een stuk schaarser in het straatbeeld.

Berekening op basis van CO2 uitstoot

Het nieuwe plan is om per 1 januari 2025 een BPM bedrag op basis van de CO2 uitstoot te heffen. De tabel hiervoor is nog niet gepresenteerd. In de lijn der verwachting ligt dat deze tabel gaat lijken op de tabel voor personenauto’s. Dat zou betekenen dat de BPM op een pick-up tussen de €50.000 en €80.000 zou komen te liggen.

Update december 2022: inmiddels is duidelijk dat de BPM voor grijs kentekens €66,91 per gram CO2 wordt. Ter illustratie: voor een RAM 1500 5.7L V8 komt dit neer op €21.678,84 BPM. Voor een Ford F-150 3.5L EcoBoost op €18.400,25.

Effect van BPM pick-ups… en elektrische pick-ups

Daarmee worden de Amerikaanse pick-ups, zoals we ze kennen, een stuk schaarser in het straatbeeld.

Maar… gelukkig zijn de elektrische modellen van de F-150, Silverado en RAM onderweg! Ford bijt de spits af en de eerste modellen van de F-150 Lightning gaan we binnenkort aanbieden en leveren. Daarna volgt de Silverado EV en RAM heeft inmiddels zijn elektrische concept pick-up.